Planer på nytt vindkraftsprojekt utanför sydkusten i samma område som Kustvind

I juli rapporterade Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda att ytterligare ett vindkraftsprojekt planeras utanför vår vackra och uppskattade kuststräcka. Området överlappar i stort det område där Kustvind vill bygga en vindkraftsindustri, men är ännu större, ännu närmare kusten (7 km jämfört med 8 km) och omfattar även till viss del Ystads kommun. Artiklarna bekräftar den information vi nåtts av under våren via olika kontakter. Vi vill gärna ge några initiala kommentarer till projektet.

Projektet, som går under namnet Östersjövind syd, drivs av ett nybildat svenskt dotterbolag (Svensk havsvind AB) till danska bolaget European Energy. European Energy har 800 anställda och driver projekt inom förnybar energi i 19 länder och har ökad fokus på havsbaserad vindkraft i Norden.

YA skriver: ”Projektet utvecklas i samarbete med franska Totalenergies, och planen är att Totalenergies ska gå in som majoritetsägare i framtiden.” Totalenergies, tidigare Total, är ett gigantiskt energibolag, som liksom många andra oljebolag positionerar om sig till ett bredare energibolag med fokus på förnyelsebar energi.

Projektet är i ett mycket tidigt skede och några beslut verkar inte ha tagits. De få fakta som framkommer i artikeln är att effekten planeras till 700-1000MW (Kustvind 500MW) och höjden 150-230m exkl. rotorblad. Om vi antar en rotordiameter på ca 80-120m blir den totala höjden 310-350m (Kustvind upp till 330m). Ola Svensson, projektutvecklingschef på European Energy bedömer att byggstart kan ske ”runt 2030-2032, och sen två års byggperiod.”

I ett första steg vill Svensk havsvind AB göra undersökningar av bland annat havsbottnen för att utreda förutsättningarna, skriver YA.

Det finns nya hotbilder jämfört med Kustvind:

· Totalenergies är en betydligt större aktör och med mycket större finansiella muskler än Kustvinds huvudägare Magnora ASA.

· Mer professionella, inte lika mycket sandlådeargumentation och ogenomtänkta initiativ för att få med sig lokal opinion och kommunerna?

· Ännu mer långsiktiga än Magnora/Kustvind?

· Kan komma att erbjuda större ”mutor” än Kustvind till kommunerna för att säga ja?

· Kan kommunerna bli lockade av att en jättestor, global spelare vill etablera sig här?

Men det här projektet bör nog inte räkna med någon större medvind. Skurups kommun har som alla vet uttalat sitt tydliga nej till kustnära vindkraft. Vi bedömer att även nuvarande politiska styre i Trelleborg är emot alla nya idéer på kustnära vindkraft. Att en ny aktör kör ännu ett varv med kustnära vindkraft i exakt samma område som Kustvind, trots att denne rimligtvis vet att det i dagsläget inte finns förutsättningar för ett ja, kan göra att de politiska majoriteterna i våra kommuner blir ännu mer negativt inställda till kustnära vindkraft.

Vi bedömer därför att det med nuvarande politiska styren i Skurup och Trelleborg inte finns särskilt stora chanser för European Energy/Totalenergies att få gehör för sina planer. Med det sagt kommer vi att fortsätta att bevaka och analysera utvecklingen, och vi har som alltid beredskap för att agera mot all kustnära vindkraft längs sydkusten. Valet 2026 kan komma att ändra förutsättningarna lokalt i kommunerna.

Styrelsen i Föreningen rädda sydkusten önskar en fortsatt fin sommar!

Föregående
Föregående

Vindkraft är inte en hållbar eller trovärdig lösning på kustskyddet i Trelleborg

Nästa
Nästa

Kustvind och energiområdet i stort – en uppdatering