Kommentar till regeringens beslut den 4 november 2024: nej till 13 ansökningar för havsbaserad vindkraft

Vad innebär regeringens nej till ny havsbaserad vindkraft i Östersjön för planerna på kustnära vindkraft på sydkusten?

Regeringen beslutade den 4 november att säga nej till 13 ansökningar för att bygga havsbaserad vindkraft utanför Sveriges territorialvatten (se länk och bild nedan).  Beslutet innebär i praktiken ett nej till all ny havsbaserad vindkraft i Östersjön, från Åland i norr längs med hela östkusten ned till Öresund, och grundas framförallt på Försvarsmaktens bedömningar.  Enligt försvarsminister Pål Jonson anser regeringen att det skulle leda till oacceptabla konsekvenser för Sveriges försvar att bygga de aktuella projekten i Östersjöområdet.

Det blir troligen (ännu) svårare att få tillstånd för kustnära vindkraft i vår del av Östersjön

En mycket intressant fråga är hur regeringens beslut kommer att påverka intresset för att etablera kustnära vindkraft. Och hur kommer beslutet att påverka kommunernas vilja att säga ja? Vi tror inte att svaret är helt entydigt, i alla fall inte i nuläget.  Mer specifikt kokar frågan naturligtvis ned till huruvida regeringens principbeslut kring vindkraft i Östersjön är ett hot eller en möjlighet för Kustvind och andra aktörer som vill bygga kustnära vindkraft längs sydkusten.

Här, innanför territorialvattengränsen, eller som det numera heter, sjöterritoriets gräns i havet (22 km ut från kusten), är det som bekant kommunerna som tillstyrker eller avslår (använder det s.k. kommunala vetot) ansökan för en vindkraftsindustri. Dessa ärenden avgörs alltså inte av regeringen.

Även kustnära vindkraftsprojekt behöver godkännas av försvaret. Men med tanke på nuvarande negativa inställning till havsbaserad vindkraft i det som kallas det Egentliga Östersjön, skulle Försvarsmakten under överskådlig tid knappast heller acceptera kustnära vindkraft. Att en 300 meter hög vindkraftsindustri står 8 km ut i havet istället för 22 km, påverkar förmodligen försvarsförmågan minst lika negativt. Och skulle kustkommuner verkligen vilja utmana Försvarsmaktens tydliga ställningstagande kring havsbaserad vindkraft i Östersjön, för att driva igenom ett kustnära vindkraftsprojekt? Mycket tveksamt tror vi.

Inom vårt område på Sydkusten är det två aktörer som vill bygga kustnära vindkraft. Förutom Kustvind, som drog tillbaka sin ansökan under 2023, men fortsätter att lobba för sitt projekt, har ytterligare en aktör tillkommit. Det är danska European Energy, i samarbete med den franska energijätten Totalenergies (se vårt inlägg 4 augusti) som vill etablera vindkraft på i stort sett samma område som Kustvind utanför Abbekås - Smygehamn. Och så nära som 8 km från kusten.

I regeringens presentationsmaterial från gårdagens presskonferens kan man läsa att ”Utbyggnaden av vindkraften prioriterad”, samt att ”Förutsättningarna för landbaserad och kustnära vindkraft ska förbättras genom både ökade incitament för kommuner och kompensation till närboende och närsamhälle, för att stärka den lokala nyttan och acceptansen för vindkraft”. Lite smått mixade budskap på temat vindkraft alltså!

Det verkar som att ordet kustnära nu smugit sig in i regeringens politiska budskap. Hur ska vi tolka det? Vi frågade klimat- och miljöministerns stab, som berättade att den formuleringen bygger på det redan presenterade initiativet (9 september 2024) kring stöd till kommuner med vindkraftsetableringar. Initiativet avser, såväl i september som i tidigare utredningar, all vindkraft som en kommun har rådighet över. Men tidigare har, vad vi minns, endast landbaserad vindkraft nämnts. Uppenbarligen omfattas även kustnära vindkraft. Utifrån ett generellt perspektiv, och längs andra kustavsnitt i landet, verkar det alltså som att det här initiativet kan öppna upp för kustnära vindkraft. I alla fall i kustkommuner som väljer att lockas av de här ”mutorna” från regeringen. Men, utifrån Försvarsmaktens hållning i det Egentliga Östersjön, tror vi inte att initiativet kommer att ha någon bäring på sydkusten, och därmed heller inte påverka Skurups och Trelleborgs hållning i frågan.

Vår syn är som tidigare, att sannolikheten är låg för att nuvarande politiska styren i Skurup och Trelleborg kommer att ändra sin negativa hållning till kustnära vindkraft under den här mandatperioden. Med det sagt kommer vi att fortsätta att bevaka och analysera utvecklingen, och vi har som alltid beredskap för att agera mot all kustnära vindkraft längs sydkusten.

2024-11-06

www.regeringen.se/globalassets/regeringen/dokument/klimat--och-naringslivsdepartementet/dokument/presentationsbilder-fran-presstraff-den-4-november-2024-om-havsbaserad-vindkraft-.pdf

 

 

Nästa
Nästa

Vindkraft är inte en hållbar eller trovärdig lösning på kustskyddet i Trelleborg