Kustvind återkallar ansökan.
Kustvind återkallar ansökan
Idag den 12 juni har projektbolaget Kustvind återkallat sin ansökan för att bygga en vindkraftsindustri så nära som 8 km från kusten mellan Mossby och Smygehamn, i Skurups och Trelleborgs kommuner, och med 33 kraftverk lika höga som Eiffeltornet (källan är Kustvinds hemsida samt en kungörelse från Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt).
Varför återkallar man ansökan?
Vi bedömer att Kustvind helt enkelt insett att de kommer att få ett slutligt nej från Skurup och Trelleborg. Vad som inte framgår i bolagets pressrelease är att Skurups och Trelleborgs politiska majoriteter varit väldigt tydliga med att de kommer att avstyrka Kustvinds ansökan, dvs utnyttja sin vetorätt mot projektet. I den process som nu alltså har avbrutits, skulle en avstyrkan lämnas in till Mark-och miljödomstolen senast den 1 september.
Enligt Kustvind innebär återkallelsen inte att projektet läggs ned. Bolaget kommer aktivt att arbeta vidare med att “utveckla lokala samarbeten och vägar för projektet att generera ekonomisk nytta för företag och boende i de berörda kommunerna”
Kustvind säger vidare att “det behövs mer tid för lokal förankring och dialog för att säkerställa tillstyrkan från de båda berörda kommunerna”. Man verkar också vilja vänta in “relevanta politiska processer på nationell nivå som kan få stor betydelse för tillståndsprocessen”.
Är faran över?
Här och nu är dagens besked förstås positivt. Skurups och Trelleborgs tydliga NEJ till projektet har definitivt varit centralt för beslutet att dra tillbaka ansökan. Och vi tror att vårt långsiktiga och aktiva arbete mot Kustvind direkt och indirekt har bidragit till beslutet.
Vi bedömer att Kustvind knappast kommer att lämna in en ny ansökan till Mark-och miljödomstolen under 2023.
Men faran är definitivt inte över. För huvudägaren Magnora och Kustvinds VD Magnus Jiborn, en av de största aktieägarna, lockar stora kapitalvinster när projektet säljs vidare till en större aktör i branschen - kanske en kinesisk ägare. Magnora har en stark kassa och knappast något emot att finansiera bolaget ett par år till. Samtidigt som Kustvind med nya lockrop om ekonomisk ersättning till företag och boende avvaktar eventuella förändringar i det politiska styret, och därmed i den kustnära vindkraftsfrågan, i Skurup och Trelleborg. Vi noterar även att nuvarande regering, liksom den förra, vill ge kommuner med negativ inställning till vindkraft “incitament” att byta ståndpunkt.
Föreningen Rädda sydkusten bedömer att Kustvind kan komma att lämna in en ny ansökan under 2024-25, till stor del beroend på hur de lokala politiska vindarna blåser. Om den här kustnära och ohållbara industrialiseringen blir verklighet skulle konsekvenserna för en av landets vackraste kuststräckor och våra ovärderliga rekreationsområden bli ödesdigra. Vi kommer därför inte att sänka garden en millimeter, tvärtom.
Kustvinds implicita sågning av de styrande partierna i Skurup och Trelleborg lär inte öka oddsen för att kommunerna ändrar sig.
Kustvind skriver i sin pressrelease: “Det vore olycklig att hasta fram kommunala ställningstaganden som riskerar att på bristfälligt beslutsunderlag sätta stopp för denna viktiga samhällsinvestering”.
En dålig förlorares ordval? Kustvind påstår alltså implicit att Skurups och Trelleborgs politiska styren varken har gjort sina hemläxor i den här viktiga frågan eller har relevanta argument för att utnyttja vetorätten mot projektet. Bolaget vill inte ge sig och förutsätter att den andra parten, kommunerna som sitter inne på vetorätten, har fel och ska ändra sig. Dessutom respektlöst mot de partier som faktiskt hade nej till kustnära vindkraft som vallöfte i höstas. Respekterar Kustvind inte demokratin?
Kustvind vevar som vanligt med desinformation kring projektets inverkan på elpriserna i Skåne.
Bolaget skriver att : “....tillskottet skulle både ge sänkta elpriser och säkrare eltillförsel, och skapa sysselsättning och affärsmöjligheter för företag i hela regionen. Vi vet också från egna undersökningar att en majoritet bland såväl väljare som företag i båda kommunerna stödjer planerna på havsbaserad vindkraft utanför kusten.”
Vi har många gånger kommenterat deras osakliga påståenden, och så länge detta sker måste vi bemöta dem igen. Det finns inga belägg för att Kustvinds projekt skulle ge lägre elpriser i Skåne (SE4). Ny vindkraft utanför vår kust ger inte per automatik lägre priser i konsument- och företagsled. Med nuvarande internationella elmarknad och våra fyra elområden, och ett elpris i SE4 som i praktiken sätts i Tyskland (då södra Sverige exporterar el till bl a Tyskland tvingas vi importera tillbaka de högre, tyska priserna). Det finns ingen rimlig koppling mellan produktionskostnaden för att producera en kWh el, som mycket riktigt är låg för vindkraften, och elpriset till konsument och företag.
Säkrare eltillförsel? Tvärtom, vad södra Sverige behöver är mer planerbar baskraft som kan kompensera för de dagar då det inte blåser. Och vad gäller effekterna på affärsmöjligheter och sysselsättning är de naturligtvis försumbara, och kan förstås inte kompensera för den irreparabla skada projektet skulle medföra på vår närmiljö.
Avslutningsvis anser vi, som våra medlemmar redan vet, inte att Kustvinds marknadsundersökningar är särskilt vederhäftiga. Se vårt inlägg här på Facebook och på vår hemsida den 14 maj, “Hur man ljuger med statistik - igen!”.