Hur man ljuger med statistik - igen!

Kustvind har gjort det igen! Konstaterat att 65% av företagarna i Trelleborg och Skurup är positiva till havsbaserad vindkraft precis utanför kommunernas kust. Och det är visserligen EN av frågorna som ställts till 150 företagare/lantbrukare i kommunerna. Enkäten är beställd och framtagen för att ge precis det resultatet.

Tricket ligger i hur man formulerar premisserna till frågorna i intervjun, och använder sig av att det faktum att gemene man inte är särskilt väl insatt i hur energiförsörjningen egentligen fungerar i Sverige.

I inledningen av intervjun beskrivs att det råder stor enighet om att vi måste ersätta fossila bränslen med fossilfri energi, samt att det krävs mycket ny energi för att täcka ökande behov. Det är spekulationer. Redan nu exporterar Sverige el, framför allt när det blåser. Bristen uppstår när det är vindstilla – det kan ingen vindkraft lösa, inte ens om vindkraftsindustrin ligger så nära som 8 km från kusten. Det är huvudsakligen vatten- och kärnkraft som kan lösa detta, givet att vi knappast önskar ytterligare fossilkraft i Sverige. Sen frågar man om den svarande tror att tillgången på energi skulle kunna hindra etablering och tillväxt i Skurup. Och det har intervjuaren ju precis talat om, så 67% håller med. Men 22% håller inte med.

Sen frågar man om vindkraft utanför kusten skulle leda till säkrare elförsörjning. 70% tror det. 29% vet eller tror att det inte stämmer. Väderberoende el löser inte problemen, bristen finns när det inte blåser, annars har vi gott om energi och exporterar en stor del. Givetvis är det logiskt med tanke på debattläget att många (58%) sedan svarar att de tror att vindkraft leder till lägre elpriser. 17% vet, och ytterligare 23% tror att vindkraft inte sänker priserna. Sant är att produktions- eller marginalkostnaden för att producera en kWh vindkraftsel är låg, när anläggningen väl är byggd. Men priset till företag och konsument är en helt annan sak. Elpriserna regleras på en europeisk marknad efter den dyraste elen. Inte minst elområde 4 (Skåne) drabbas som bekant av mycket högre elpriser jämfört med elområde 1-3 på grund av att södra Sverige tvingas importera tillbaka de högre priserna som t ex Tyskland är villiga att betala för den el vi exporterar dit.

I nästa steg frågar man om vätgasproduktion för att bl a driva skolbussar och värma bostäder. Frågeställaren meddelar att ”med tillgång till havsbaserad vindkraft skulle vätgasproduktionen i Trelleborg kunna växa i stor utsträckning”. Med den förutsättningen given frågar man ”Anser du att man borde satsa på havsbaserad vindkraft för att möjliggöra att vätgasproduktionen skulle kunna växa i stor utsträckning?” Hela 63% svarar som väntat Ja. Vad man inte nämner är att tekniken för att producera vätgas bara ger 30% av den energi man omvandlar till bränsle. Det finns dessutom risker med både tillverkning och lagring av den explosiva gasen. Det går alltså åt tre gånger mer vindkraft för att producera vätgas än för att producera ren el (som dock måste användas i samma ögonblick som den produceras). Så 26%, som förmodligen har bättre koll på det, har svarat Nej.

Så ställer man frågan hur positiv eller negativ man generellt är till att satsa på vindkraft utanför kommunernas kuster. Det vore ju korkat att svara Negativ, ifall vindkraft faktiskt skulle lösa alla de ovan presenterade problemen. Det svarar trots allt 22%, medan 65% är positiva.

Slutligen frågar man vilka konsekvenser man tror att brist på säker och billig el skulle kunna få för företag i Skurup och Trelleborg. Där finns både senarelagda investeringar, nedläggningar, uppsägningar och försämrad konkurrenskraft. Det tror mellan 60 och 77% skulle inträffa. Problemet med frågan är att kustnära vindkraft (eller annan väderberoende el) inte skulle garantera säker och billig el. Framför allt inte på kort sikt. Driftstart planeras till 2030, enligt Kustvind, om allt går vägen (dvs om kommunerna mot all förmodan skulle säga ja till projektet). För såväl företagare som privatpersoner vore det betydligt säkrare och billigare att satsa på planerbar kraft, som skulle kunna färdigställas ungefär samtidigt om vi börjar planera den nu!

Föregående
Föregående

De gröna jobben blev gröna hägringar

Nästa
Nästa

Vindkraftsutredningen ett praktexempel på politiskt önsketänkande.