Aktuellt: Det råder obalans i miljöprövningen av vindkraft till exploatörernas fördel.
Miljöprövningen av vindkraft kritiseras
EPOCH TIMES tar i en artikel (5 april) upp flera mycket relevanta aspekter kring miljöprövningen av vindkraft. Väl värda att notera tycker vi, inte minst i samband med Kustvinds kommande ansökan och MKB (miljökonsekvensbeskrivning), som mycket väl kan komma att skickas in under våren 2023.
EPOCH TIMES sammanfattar artikeln: ”Det råder obalans i miljöprövningen av vindkraft till exploatörernas fördel, och Vindvals forskning kring havsbaserade anläggningar har stora brister. Det menar fågelexperter som nu vill se ett större ansvar från politiken för en säkrare rättsprocess.”
EPOCH TIMES fortsätter: ”Vindkraftsbolagen står i kö för att sätta upp enorma industrianläggningar i Sverige – främst till havs i den ekonomiska zonen, där man ser störst potential för att få fram stora mängder energi. Samtidigt är forskningen kring hur dessa anläggningar, som tar enorma ytor i anspråk, påverkar naturen, djurlivet och vår livsmiljö fortfarande väldigt begränsad. Det är också den här forskningen som tillsammans med vindkraftsbolagens egna miljöstudier fungerar som underlag i tillståndsprövningen för var, och om, det är lämpligt att bygga vindkraft.”
”– Alla resurser finns på exploatörernas sida. Det är som om Real Madrid skulle spela mot Skyttorps IF med pensionärer. Det här är ett systemfel som man måste påtala och som någon måste rätta till, och det är det man har politiker till, säger ornitologen Per Hansson, som även är doktor i skogsvetenskap, jägmästare och har en fil. mag. i mark- och miljörätt.”
”Både Per Hansson och Måns Hjernquist, ordförande för Gotlands ornitologiska förening, är starkt kritiska till både den forskning som utförs i Sverige och de miljöundersökningar som görs av vindkraftsbolagens egna konsulter.
”– Många tror att det bedrivs en massa forskning som är neutral och oberoende och att resultaten är korrekta, men det mesta är bara vinklade partsinlagor förklätt i forskningens kläder, säger Måns Hjernquist som varit engagerad i vindkraftens påverkan på fåglar i flera decennier.”
Måns Hjernquist konstaterar i artikeln att ”De forskare som till största delen anlitas av staten för att ta fram rapporter om vindkraftens miljöpåverkan, vilket sker via Energimyndighetens forskningsprogram Vindval, är personer som samtidigt jobbar som konsulter åt vindkraftsbolagen. De gör studier och undersökningar till bolagens miljökonsekvensbeskrivningar som visar hur vindkraftsetableringen påverkar djur, natur och människor, och ska kartlägga om en etablering är möjlig.”
”– Att samma personer som har stora inkomster från vindkraftsbolag parallellt får anslag av Energimyndigheten/Naturvårdsverket att ta fram objektiva rapporter är problematiskt. Det är en uppenbar intressekonflikt som man inte kan blunda för, säger han.”
Enligt artikeln menar Måns Hjernquist vidare att ”Vindvals rapporter om havsbaserad vindkraft innehåller allvarliga brister vad gäller vetenskaplighet.”
EPOCH TIMES skriver: ”Samtidigt som mångmiljonbelopp delas ut till forskare via Vindval finns inga statliga medel till oberoende sakkunniga, vare sig enskilda personer, föreningar eller organisationer, vilka till största del arbetar helt ideellt för djur- och naturskyddet. Både Måns Hjernquist och Per Hansson ser detta som ett stort problem som skapar en obalans i miljöprövningen.”
Nedan är en länk till artikeln:
https://www.epochtimes.se/Miljoprovningen-av-vindkraft-kritiseras#